Az Online Marketing és Pszichológia című könyv szerzőjét kérdeztük

Reklám

Dajka Gábor az Online Marketing és Pszichológia című könyv írójának tettünk fel öt kérdést. Gábor marketingszakértő és business coach, aki folyamatosan fejleszti a személyiségét, és szeret keményen odaszólni a szakmának. Kevesen tudják róla, de szuperérzékeny, ami azt jelenti, hogy a környezetét alaposabban dolgozza fel, mint a többség, ami nagyban segíti a munkájában.

Miért írtad meg ezt a könyvet?

Ennek nagyon egyszerű története van. Mert nem találtam ilyet a hazai piacon. Az elmúlt 10 évben szinte az összes hazai marketinges könyvét megvásároltam és elolvastam, de nem kaptam meg azokat a válaszokat, amit én kerestem. Ezek a könyvek nekem kevesek voltak, így úgy döntöttem, hogy akkor megírom én azt a könyvet reklámpszichológia és fogyasztáslélektan témában, amit én szerettem volna mástól elolvasni. 

Mennyi ideig írtad, vagy írtátok?

Három éven keresztül éjjel-nappal írtam. A könyv egy-egy fejezetéből cikkeket készítettem és Facebook csoportokban osztottam meg, majd figyeltem a reakciókat és csiszoltam a kéziraton. Például ha a vállalkozóknak vagy a marketingeseiknek már túl összetett volt az adott téma, akkor lejjebb csavartam a potmétert és csiszoltam a kéziratban az adott fejezetet. Ha pedig a gondolataimra több ellenérv is érkezett – hiszen nem mindig csak nekem lehet igazam –, akkor több szemszögből igyekeztem megközelíteni a témát. Bár a könyvet én írtam, de legalább százan szerkesztették.

Te vagy az, akiről mindenkinek megvan a maga véleménye mind szakmai, mind vállalkozói körökben. Ez milyen érzést kelt benned?

Megosztó vagyok, a személyiségem megítélése egy spektrum két szélsőséges végpontján szokott elhelyezkedni. Szinte alig van középút. Ez persze természetes, csak rám ez különösen igaz, vagy gyűlölnek, és tartanak tőlem, vagy a közelemben akarnak lenni, és lelki közösséget szeretnének velem kialakítani. A magánéletemben nem élem meg ezt a szélsőséget. Teljesen átlagos vagyok, átlagos problémákkal, normális emberi kapcsolatokkal.

Ha ellátogatunk a weboldaladra, akkor azt látjuk, hogy folyamatosan képzed magad. Ez miből fakad?

Megvan bennem a versenyszellem, ami valószínűleg a félelemből gyökerezik. És talán ha nagyító alatt értelmezzük ezt a kettőt, akkor az egyenlőség végén az imposztor szindrómát kapjuk meg. Bárhogy is, én a folyamatos képzésekben hiszek. Szerintem ez kulcsfontosságú annak, aki hosszú éveket szeretne eltölteni ebben a szakmában, és nem csak egynyári kalandnak tekinti ezt a fajta munkát. Nekem ez hivatás, hiszen vállalkozóknak – akik ugyanolyan emberek mint bárki más – segítek egy olyan témában, amit ők még nem értenek, nem tudnak hatékonyan végezni. Sokszor több év munkájával összekuporgatott összeget bíznak rám a kereskedők, hogy indítsam be a cégüket, segítsek megvalósítani az álmukat. Ez pedig felelősség!

Hogyan látod a jövőt?

Az ígéret az, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásával minden egyre egyszerűbb és könnyebb lesz. A gépek elvégzik majd a kreatív részét a marketingnek, illetve az unalmas munkákat is. Ezzel szemben egyre nehezebb dolgunk van, hiszen a technikai fejlődést, a változásokat le kell követnünk és alkalmaznunk is érdemes. Személy szerint, nekem sokkal több munkám van, mint mondjuk öt évvel ezelőtt. Valószínűleg hamarosan szabályozni is fogják az AI-t, amivel tovább fog bonyolódni ez az egész.

Izgalmas évek elé nézünk. 

 

Dajka Gábor elérhetősége:

https://dajka-gabor.hu/

Leave a Reply